Funkcionális jóga

A funkcionális jóga a 21. századi európai ember számára kifejlesztett modern mozgásrendszer. Holisztikus szemléletével figyelembe veszi, hogy az eredeti jógagyakorlókhoz képest más a genetikánk, kötöttebbek az ízületeink, eltér a táplálkozásunk, a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód miatt számos testi és lelki problémával küzdünk. A funkcionális jóga a hagyományos gyakorlatok mellett aktuális orvosi és sporttudományi módszertant is alkalmaz. Gyakorlatai többek között az Iyengar-jóga, a gyógytorna, a saját testsúlyos edzés és a gerinctorna elemeiből épülnek fel.

A kiegyensúlyozott fejlődés érdekében megfelelő arányban tartalmaz ízületi kimozgatásokat, erősítést, nyújtást, egyensúly- és gerincgyakorlatokat. Dinamikus és statikus szakaszok is megtalálhatóak benne, csakúgy, mint a folyamatos légzésszabályozás, az óra végi lazítás és relaxáció. A funkcionális tréning (anatómiailag helyes mozdulatokra épülő edzésfajta, amely az evolúció során kialakult, az emberi test számára biomechanikai szempontból hatékony mozgásmintákat fejleszti) és a klasszikus jógarendszerek közötti átmenetnek is tekinthetjük.

A funkcionális jóga rendszerét Vadász Ákos Tullió dolgozta ki és fejleszti folyamatosan. Örülök, hogy egy különleges embertől tanulhatok, aki sokat tud a jógáról és más szemmel nézi a világot, mint a többség. Hálás vagyok neki az okos meglátásokért és a közös gyakorlásokon szerzett tapasztalatokért. Persoczki Gábornak is köszönettel tartozom. Mindig vidám személyiségével, gyakorlatias megközelítésével, gyönyörű mozgásával és intelligens humorával még élvezetesebbé tette a képzéseket.